marți, 25 august 2009

24.06.2009 - a 7-a zi pe Camino de Santiago.Etapa Monreal – Puente la Reina de 30,5 km.


















 



  
O etapă, după mele, grea. Tot drumul a fost cu urcuşuri şi coborâşuri, dealuri înalte şi văi adânci. Pelerini numesc, în glumă, astfel de traseu „rupere de picioare” iar pe de –asupra, ne pârjolea şi un soare necruţător. Relevaţia au fost cele 10 localităţi prin care am trecut, mici, unele chiar cu 3-4 case, dar unde domnea aceeaşi bun spirit de gospodar: curat, frumos, decent şi util. Am vizitat un număr mare de monumente istorico – spirituale. Rar localitate, în care exista doar o singură biserică, în majoritatea cel puţin două. Aceasta vorbeşte despre faptul, că pe timpuri în aceste localităţi fierbea viaţa, iar localnicii nu încăpeau doar într-o singură biserică. Urbanizarea a trecut ca un tăvăluc şi peste satele din Spania, care acum în marea majoritate, supravieţuiesc pe seama pelerinilor.
La o distanţă de cca 6 km de la Puente la Reina am vizitat un local foarte special de pe Camino de Santiago, biserica Sfânta Maria Eunate. Construită în sec. 12, are o clădire impresionantă în formă octavă, asemănătoare cu Templu din Ierusalim. Se află în câmp deschis, la 2 km. distanţă de localitatea Obanos. (vezi foto) Numele de Eunate se descifrează „o sută de porţi”. Poate e vorba de nivelul superior al spiritualităţii?! Nu ştiu, dar personal am simţit o mare încărcătură spirituală în acest local.
Oraşul Puente la Reina, este locul unde se întâlnesc cele două artere ale Drumului - Francez şi Aragonez. Multă agitaţie în albergue, care de alt fel este mare, deopotrivă cu localitatea.

Oraşul Puente la Reina îşi trage numele de la renumitul pod cu şase arcuri, construit de către Regina Maria, soţia Regelui Sancho al III-lea de Navarra, în sec. XI  pentru a facilita drumul pelerinilor.  S-a dezvoltat de-a lungul secolelor,  pe parcurs, a devenit un loc îndrăgit de odihnă de către Regii de Navarra, care l- au împodobit cu un Palat Regal şi cu  grădini faimoase.

La intrare în localitate se află biserica Crucificatorului, fondată de cavalerii Ordinului Templarilor în sec. 17.  În imediata vecinătate a fost  construit un spital pentru pelerini, unde azi  se află căminul pelerinilor. Pe strada Mayor se găseşte biserica Santiago, construcţie medievală,  o perlă arhitecturală  cu uşa de intrare impresionant de frumoasă.  

De aici, chiar este dificil să fii singur pe Camino, numărul pelerinilor creşte brusc, dar şi posibilitatea de a cunoaşte mai multe persoane este direct proporţională.

2 comentarii:

Mulţumesc pentru vizită şi mai poftim!