joi, 10 septembrie 2009

30.06.2009. Ziua a 13-a: Grañon – Tosantos – 22 km.


După dejunul servit într-o atmosferă caldă, m-am despărţin prieteneşte de gazdele din Grañon. Am urmat traseul de una singură. Ziua a fost foarte călduroasă, cu mult soare pe un drumul deschis, noroc de vântul care mai adia şi de peisajele încântătoare, care îşi arătau spledoarea după fiecare povârniş. Din Santo Domingo de la Calzada itinerarul dintre Najera şi Redecilla del Camino a fost modificat spre Sud, special pentru a trece prin localităţile în care a activitat San Juan de Ortega, ucenicul lui Santo Domingo de la Calzada. Am trecut prin câteva localităţi mici, care s-au dezvoltat şi au lăsat amprente în istoria Drumului lui Santiago. De exemplu, Redecilla del Camino, prima localitate din districtul Castilia/Leon şi din provincia Burgos, are o frumoasă biserică în numele Sfintei Maria (sec. 18), care conservă un valos vestigiu al Drumului lui Santiago, o crestelniţă de botez din sec. 12; Castildelgado; apoi am trecut prin Viloria, locul de naştere şi de botez a lui Santo Domingo de la Calzada. În biserica din localitate se păstrează crestelniţa în care a fost botezat Sfântul, cu regret nu a fost păstrată casa părintească, distrusă recent; sătucul Viilamayor del Rio (Mare oraş pe râu în traducere ), în glumă i se mai spune, “localitatea a trei minciuni”: 1. nu este oraş, 2. nu este mare, 3. nu are râu şi în cele din urmă oraşul Belorato, o aşezare de origine celtă, în evul mediu pe aici trecea hotarul dintre Castilia şi Navarra. S-a dezvoltat la poalele unui castel din care până în zilele noastre s- a păstrat doar un perete. Străzile înguste şi şerpuite cu treceri caracteristice epocii, toate cu ieşiere spre Piaţa Mayor (Mare), vorbesc despre numărul mare de locuitori ce trăiau aici. Măreaţa biserică “Santa Maria” şi ”San Pedro”(sec. 16 -17), spitalul “Nuestra Señora de Belén”, mănăstirea “San Francisco” contestă măreţia şi importanţa acestei localităţi în  vremuri îndepărtate. Ieşirea din oraş se face peste râul Tiron, peste podul construit în sec.12 de către regele Alfonso VI.









De aici am urmat Drumul spre Tosantos. A fost scurt, aşi  putut merge mai departe, dar aveam o misiune de îndeplinit şi am rămas aici. Am găsit albérguele, am transmis mesajul lui Jose Luis, gazda căminului, recepţionat cu curiozitate şi plăcere. După ce s-a mai potolit arşiţa, gazdele au organizat o excursie cu ghid la biserica rupestră “Virgen de la Peña”, situată la poalele munţilor ce înconjoară Tosantosul. Păstrează o icoană cu imaginea Fecioarei, lucrare din sec. 12. şi care, apropo, se află într-o stare de invidiat. Există o tradiţie bine păstrată şi îndeplinită cu mare fast, legată de aducerea acestei icoane din biserica rupestră, la începutul primîverii, în biserica din sat "Naşterea Maicii Domnului” şi întoarcerea ei la loc, pe la sfîrşitul toamnei. Sunt evenimente la care participă multă lume din  localităţile învecinate. 
După cină a urmat un moment tradiţional, caracteristic localuluii. Doritorii am urcat în mansarda alberguelui, o cameră improvizată cu atribute bisericeşti. Se intră fără încălţăminte.  Ne-am aşezat direct pe podea, Jose Luis a rostit rugăciunea de început, apoi au fost citite de către pelerini, psalmuri  în limbile ce le cunosc: franceză, italiană, japoniză, portugheză, engleză, germaniă. În română cu regret nu aveau texte. Apoi au fost citite mesajele scrise de pelerinii ce au trecut pe aici (dacă sunt cunoscători ai limbii în care a fost scris mesajul, timp de 20 de zile este citit la acemenea ceremomie). Eu am citit mesajul unui pelerin din Rusia şi unul din România. Erau mesaje ce conţineau rugăminţi către Domnul pentru sănătatea celor apropiaţi pentru limpizirea gîndurilor şi ajutor în săvârşirea faptelor bune, care m-au impresionat până la fiori… Am scris şi eu unul. Poate va trece vre-un cunoscător de limbă română, cine ştie… oricum gândurile mele sunt adresate Domnului! Ceremonia tradiţională a decurs calm, înălţător, cu multe emoţii de purificare a sufletului. Sunt foarte bucuroasă că am rămas aici!!!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulţumesc pentru vizită şi mai poftim!